Recension: Rg veda, 1

Serie: Rg veda (聖伝 seiden)
Volym: 1 av 10
Skapare: Clamp

Mina nyckelord: fantastisk, dyster, vacker, klassisk

Recenserad utgåva: Tokyopop. 2005. ISBN 1-59532-484-4. Första tryckningen. 208 sidor. (Manga. Fantasy. Teen, age 13+).

Engelsk översättning, läsriktning höger till vänster, ljudeffekter bevarade med en bråkdel även översatta till engelska, okej tryck, läsbar textning, inbindningen okej förutom att det är något svårt att se inemot ryggen. Inget extra material.

Innehåll

 • The resurrection of Ashura
 • Star festival
 • Flame of destruction, thunder of the king
 • Tomoshibi
 • Rg veda bonus manga

Handling

En fantastisk men mörk och dyster miljö fylld av sorg, förräderi och smärta. En historia som tar vid händelser som skedde för trehundra år sedan. I Tenkai, ett himmelsrike bortom människornas boning, härskade gudakonungen Tentei. Hens styre tog ett abrupt slut då en hens militära befälhavare, Teishakuten, gjorde revolt och avrättade henom. Tenkais försvarskrigare och Tenteis svurna, ashurastammen, försökte förhindra Teishakuten, men misslyckades. Som straff avrättades ashurastammens ledare Ashura och hela stammen med henom. Nu, trehundra år senare styr Teishakuten fortfarande med järnhand, minsta uppror bestraffas med döden och utplåning av nära och kära. Folket lever i fruktan och få vågar gå emot härskarens vilja.

[Kapitel ett.] The resurrection of Ashura

Yasha, yashastammens namne och ledare, får i uppdrag av Taishakuten att finna och avrätta stjärnskådaren Kuyou. Kuyou har under dessa trehundra år vägrat dela med sig av sina visioner till Taishakuten och har nu nyligen lyckats fly sin ofrivilliga fångenskap.

När väl Yasha finner Kuyou får hen motta en profetia som talar om ett barn, vilket kommer bli hens bane och spela en avgörande roll för både Taishakutens fall och denna världs framtid. Profetian talar om sju stjärnor, varav en är Ashura omgiven av sex andra. Yasha ger sig av med hänvisningar om var barnet befinner sig, väl där visar sig barnet vara ashurastammens siste ättling. Detta barn verkar vara förknippad med ashurastammens forne ledare och bär till och med samma namn, Ashura.

Med visdomen om att Ashura är hens bane, tar Yasha med honom tillbaka även om det utan tvivel uppfattas som att hen går emot Taishakuten…

[Kapitel två.] Star festival

Yasha och Ashura fortsätter sin färd och stöter ihop med en dansaren Gigei som ska uppträda inför Kisshouten, Tenteis överlevande dotter, under stjärnfestivalen. Men tänk om Taishakutens underhuggare får reda på det…

[Kapitel tre.] Flame of destruction, thunder of the king

Trehundra år sedan. Den dåvarande Ashura ber Kuyou att återigen berätta profetian och frågar om det inte är möjligt att ändra det öde som stjärnorna visar. Hen ser allt tydligare det som profetian talar om börja ta form…

[Kapitel fyra.] Tomoshibi

En kort historia som berättar om Yashas magiska svärd Yama. Ashura undrar också lite om sin mor och att hen älskar Gigei, men Yasha ännu mer. Och skulle Yasha inte kunna vara henoms mor… Åtminstone för ett tag.

[Extra.] Rg veda bonus manga

Humoristiskt om vad som kanske kommer hända i nästa avsnitt…

Persongalleri (i ungefärlig ordning som de presenteras i bild)

 • Taishakuten (帝釈天) – tidigare befälhavare under Tenteis, men är numera härskare efter att ha halshuggit henom
 • Karura (迦楼羅) – en av befälhavarna under Taishakuten
 • Yasha (夜叉) – yashaklanens ledare, tar hand om Ashura
 • Bishamonten (毘沙門天) – en av befälhavarna under Taishakuten
 • Kuyou (九曜) – stjärnskådare
 • Ashura (阿修羅) – enda nu levande av ashuraklanen och fokus för profetia
 • Kujaku (孔雀) – mysterisk person som dyker upp vid alla möjliga tillfällen
 • Hanranya (般羅若) – en siare under Taishakuten
 • Kisshouten (吉祥天) – dotter till Tentei, hållen vid liv av Taishakuten enbart för henoms förmåga att sia genom att kolla in i en spegel
 • Gigei (技藝) – en dansare såld av sin egen far till en danstrupp, henoms mål är att uppträda under stjärnfestivalen precis som henoms mor gjorde en gång
 • Tentei (天帝) – den forna gudakonungen

Queerläsning

Inget konkret, men många typiskt vackra unga män vilket lätt pockar den svagsinnade yaoifantasten att para ihop karaktärerna. I kapitel fyra hyser Yasha och Ashura familjekänslor mellan varandra, vilket skulle kunna tolkas lite quuert, men i det efterföljande bonuskapitlet syns detta tydligare. Ashura kallar Yasha och Kujaku (båda män) för mamma och pappa.

Vidare reflektioner

En hel del influenser finns från vedisk religion, för att inte nämna titeln Rg veda som väldigt klart tagit sitt namn från den vediska skriften med samma namn (sanskrit ऋग्वेद) och Tentei med flera som baseras på gestalter som Indra (sanskrit इन्द्र) med flera.

Jag har väldig lust att kolla upp mer om det här, särskilt se om någon skrivit något intressant om det. Alltså vedisk religion tillsammans med hinduism och buddhism i allmänhet ur ett japanskt sammanhang. Exempelvis vilka tecken som används för att återge uttalet på sanskrit.

Så…

Clamp är Clamp, och det här en klassisk titel. Helt klart läsvärd i min mening, en liten varning för att känsliga personer kan behöva läsa med ro eftersom den har en hel del dystra stunder. Personer dör, inte som i ena vissa serier där ingen dör och alla lever lyckligt, inte som i andra vissa serier där många okända dör; karaktärer som vi lär känna, dör. Första avsnittet har inte så många queera stunder utöver det vanliga.

Annonser

2 kommentarer

 1. ekorussin said,

  torsdag 19 april 2007 den 20.58

  Vilken detaljrik recension! ^__^ Men, för att förstå queerläsningen vore det i det här fallet kanske bra att veta vilka varelser som är samkönade?

 2. Kess said,

  fredag 20 april 2007 den 9.24

  Hm. Tänkte jag inte på, alternativt: det tog jag för givet… ^^; Tar mig friheten att ändra det avsnittet till något tydligare.

  Hihi. Tackar.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: